Preparatul pe care
vi-l prezint azi, m-a sedus. Mi-a plăcut
din prima clipă, combinaţia de cartofi cu usturoi fiindu-mi desigur, cunoscută. Dar, dacă la această simplă
combinaţie adaugi zeamă de lamaie, ulei de măsline, puţină sare… lucrurile încep să capete …un alt gust
! Am încercat sentimentul seducţiei faţa
de acest preparat, în urmă cu câţiva ani, invitat fiind la masă în casa unor
prieteni de origine greacă.
“Adică cum peşte cu piure de cartofi ???
Poi stai niţel… nu e piure…
Păi a piure arată….
O fi arătând dar nu e….
“
Şi într-adevăr nu e piure….
Se cheamă skorthalia (sau skordalia), cuvânt a cărui etimologie se alfa
undeva prin limbile greacă şi italiană, şi care înseamnă într-o traducere
simplă şi rudimentară, usturoi-usturoi. Românii din Dobrogea, cu rădăcini sud
europene, îi spun scordolea. În cele ce urmează, o varianta de scordolea uşor modificată pentru gustul meu. Şi al echipei care s-a arătat
încântată, şi nu numai ….
Prietena Daliana mi-a marturisit ca nu a mai mancat niciodata cartofi cu lamaie... N-o fi mancat, dar de buni ce-au fost, asa poze bune a facut... ca de obicei !!!
Scordolea cu somon la grătar
Ingrediente:
1. Cartofi
1.5 kg
2. Usturoi
3-4 căţei
3. Ulei de
măsline
4. Zeamă de
lamaie
Cartofii se spală, se curată, se taie cuburi şi se
fierb în apă cu sare, ca pentru piureul
obişnuit. Cu ustensila cunoscută de zdrobit, îi facem praf. Cu un tel obişnuit, sau cu un blender de mana, amestecăm şi omogenizăm încet-încet următoarele
ingrediente: ulei de măsline, smantana vegetala, zeamă de lamaie, usturoiul zdrobit sau tocat.
Asezonăm cu sare dacă mai este nevoie.
Simplu, nu ???
Este o excelentă garnitură pentru un peste la grătar, propun
un file de somon, puţin stropit cu lămâie. Eventual câteva legume la grătar nu
strică, adaugă culoare platoului şi un strop de savoare in plus, preparatului, sau cateva fire de sparanghel ... O frunza -doua de busuioc, o felie -doua de rosie uscata, pot constitui un decor minim, dar apetisant !
Cu prietenie,
rdb
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu