Îmi face mare plăcere să o amintesc aici pe precupeaţa din
Piaţa Moghioroş, de unde cumpăr
verdeţuri. Rar se întâmplă să nu fie acolo când mă nimeresc în zonă. Fie că
sunt -15 grade sau +35, sigur e acolo cu
taraba plină. Plină cu de toate. Unde
mai pui că e şi producător autohton…!
Prin urmare, produsele sunt…
autentice!
Iubesc momentul apariţiei cepei verzi … (a apărut deja, fie vorba-n-tre noi…) ! De la
distanţă o văd şi nu mă pot abţine…. Aş
putea consuma ceapă verde de trei spre cinci ori pe zi ! Şi nu numai
verde… Orice fel de ceapă, roşie, albă,
galbenă sau... verde. Dacă mai ştiţi alte modele, aduceţi-mi-le la
cunoştinţă! Spre testare, desigur!
Ceapa este un rod al pământului care adună între foile sale,
un complex imens de vitamine, nutrienţi, săruri minerale şi alte substanţe fără
restricţii de consum, chiar indicate. Pe lângă toate acestea, cantitatea de
calorii pe care o conţine ceapa este una insignifiantă, fiind astfel
unul din produsele recomandate în cadrul dietelor de slăbire. Desigur există şi
restricţii referitoare la consumul de ceapă, acestea adresandu-se persoanelor
cu diferite afecţiuni le aparatului digestiv şi
care suportă mai greu acest minunat aliment. Din păcate…
Unul din inconvenientele consumului de ceapă, în special
crudă, neprocesata, este persitenta unui miros ceva mai… neplăcut , la nivelul
cavităţii bucale. Este unul din motivele pentru care unele persoane refuză
categoric consumul de ceapă. Rău fac….
În fine… Acest neajuns poate fi
însă prevenit, iar în cele ce urmează va voi prezenţa o reţeta de salată
de ceapă roşie pe care bunica mea, o
servea alături de fasole, ciorbă de cartofi cu afumătură, ciorbă de fasole
verde -preferată mea . Asa,ca-n Ardeal… !!!
Salată de ceapă roşie
Ingrediente:
1. Ceapă
roşie 4 buc medii, pentru două porţii
2. Ulei de
măsline
3. Sare/ piper
4. Foarte
puţin oţet,sau lamaie
5. Pătrunjel,
câteva frunze, tocat fin- opţional
Secretul acestei salate, se află în metoda de
“gătire” a cepei. Un procedeu
sofisticat, greu de deprins şi aproape imposibil de realizat acasă…
De fapt, nimic mai simplu: după ce am curăţat ceapa, şi am tocat-o, o aruncăm fără gijă într-un vas
cu apă rece, o lăsăm acolo preţ de câteva minute apoi o frecăm bine între
palme, o limpezim şi aruncăm apa. Repetăm acest procedeu ..."extenuant", o dată sau
de două ori. A două oară o vom face după ce asupra cepei am aruncat un praf de
sare, am frecat-o bine între palme astfel încât sarea să pătrundă în ţesutul
cepei. Mai lăsăm cateva minute , apoi ne apucăm de limpezit, şi uite aşa, din
două trei ape am spălat ceapa de mirosul ei nefericit, cam 98%.
Strecurăm astfel ceapa spălată şi limpezită, o aşezăm într
un bol şi adăugăm din ingredientele de mai sus, cam cât considerăm că ne face
atât plăcere, cât şi bine: sare şi piper, ulei de măsline, puţin oţet sau zeama
de lamaie, pătrunjel tocat. Alegeti singuri felul de mancare la care asociati
aceasta salata!
Sper să mergeţi liniştiţi la orice întâlnire !
Cu prietenie,
rdb
ps: dacă vi se pare
ce mirosul persistă, sunaţi-I pe cei/cele
cu care va întâlniţi şi recomandaţi-le spre consum, aceasă minunată salată !!! Nimeni nu va mai
avea vreo problema !!!
pps: nici Daliana ( care făcea pozele), nici Sorina (
prietena noastră invitată) , nici colegii operatori Adi şi Florin, nu s-au
plâns după filmare de vreo jenă….
odoriferă !!! Si desigur, nici eu !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu