vineri, 30 ianuarie 2015

Placinta cu ciuperci si kumin, episodul 6

Reţeta pe care o voi prezenta azi s-a născut dintr-o improvizaţie. Vara anului 2012, duminică dimineaţă, musafiri, #ceamgasitprinfrigider, etc… De atunci am preparat-o de mai multe ori şi s-a bucurat de mare succes. 
Prima postare a acestei reţete am făcut-o tot în vara lui 2012, în aceeaşi duminică în care am ...improvizat-o ! S-a întâmplat pe grupul “hai să bucătărim” / facebook, grup ce aparţine prietenei mele Laura Sorina, căruia îi mulţumesc mult pentru invitaţia de a mă alătură acestuia, imediat după apariţia pe facebook.  Am invitat-o la rândul meu,  la una din următoarele noastre filmări, invitaţie pe care sper că o va onora curând!
Sâmbătă n-am avut chef de cumpărături, deşi ştiam că voi avea musafiri următoarea zi. Am lenevit….ca de obicei... Duminică dimineaţă, după cafea, am deschis uşa frigiderului cu intenţia de a găti ceva… Momentul n-a fost bine ales pentru că frigiderul meu conţinea mult aer. Din ce să găteşti? Din aer rece….???  
Am sperat totuşi că în compartimentul pentru legume să găsesc ceva…   Am găsit nişte ciuperci -cumpărate cu vreo două zile în urmă, morcovi, un ardei mare şi roşu, ceapă, o legătură-două de mărar…  În congelator, care era mai bine aprovizionat am găsit un pachet cu foi de plăcintă. Beton !!!….  Beton că le-am găsit, din beton parcă erau făcute…     Pe undeva, ascuns, un pachet cu telelmea, ceva ouă în suportul din uşa frigiderului. N-am stat mult pe gânduri şi am început cu foile de plăcintă, de care m-am rugat să se dezgheţe cât mai repede pot ele… Ele,foile ! Între timp am început să improvizez ceva  cu ingredientele pe care le-am enumerat mai sus, la care am adăugat oarece condimente: sare, piper şi kumin, pe care îl descoperisem ceva vreme în urmă la magazinul arăbesc . Kuminul era praf. Adică măcinat. Ce a ieşit, în cele ce urmează:

Plăcintă cu ciuperci şi kumin



















Ingrediente:
1. 2 cepe medii
2. 1 ardei gras roşu
3. 2 morcovi medii
4. 800 gr ciuperci champignon
5. 2 leg mărar
6. 150 gr feta
7. 4 ouă
8. Sare/piper
9. Kumin
10. 1 pac foi de plăcintă
11. Ulei de măsline
12. Supă de legume 250 ml
Pregătiţi ingredientele astfel:  ceapa tocată nu foarte mărunt,  morcovul tocat sferturi de cerc, ardeiul tocat mare, ciupercile tăiate în patru. Mărarul tocat mărunt. Feta , cubuleţe 1/1 cm. Ouăle, bătute .
Este nevoie de o tigaie mare, cu volum, şi o formă de tort pe care o tapetaţi cu hârtie de copt. Bineînţeles spatulă de silicon ! Folosind-o, nu veţi zgâria tigaia care, eventual,  conţine un  strat de teflon. 
În tigaia odată încinsă, adăugaţi ulei de măsline. După ce uleiul s-a încins şi el, adăugaţi ceapa, ardeiul, morcovul. Le lăsăm la călit până la jumătate, apoi adăugăm ciupercile. În acest moment tigaia cu volum îşi va dovedi eficienţa, ciupercile trebuind să încapă toate. Le sotam în continuare alături de celelalte legume. Adăugăm sare, piper şi puţin kumin. Acesta are o aromă deloc delicată, îl simţim indiferent de cantitatea pe care o adăugăm. De aceea recomand puţin la început, apoi dacă veţi consideră că nu e suficient, mai adăugaţi. Aroma va va trimite în Orient. Atât în cel apropiat , cât şi în cel îndepărtat, kuminul fiind  unul din condimentele foarte folosite în bucătăriile celor 1001 de nopţi !
Peste aceste ingrediente adăugăm supă de legume ( reţeta o găsiţi într-una din postările anterioare, la paste, cred…). Lăsăm totul să fiarbă până ce supa a scăzut suficient iar compoziţia noastră are aspect de gătit. Se poate şi gusta să fim convinşi că preparatul a atins acest stadiu. Este punctul în care luăm de pe foc tigaia şi lăsăm totul la răcit. 
Pornim cuptorul pentru a ajunge la temperatura de 170- 180 grade C.
Între timp pregătim foile de plăcintă (decongelate), astfel:  le separăm şi le tăiem pe jumătate. Una câte una , le aşezăm în formă, că în poză, peste fiecare foaie aplicăm cu pensula ( de silicon desigur…) un strat subţire de ulei de măsline. După ce am obţinut astfel un strat consistent de foi ( cam 10/12) , aşezăm compoziţia de ciuperci care între timp s-a răcit şi la care am adăugat 3 ouă bătute ca pentru omletă, brânza feta şi mărarul tocat. Uniformizăm şi acoperim cu un nou strat din foi de plăcintă , neuitând să ungem cu  ulei de măsline fiecare foaie.
La final, batem un ou (ca pentru omletă), adăugăm puţină sare şi piper, şi ungem cu acesta  ultima foaie aşezată, devenită prima de deasupra. Astfel  stând  confortabil  în formă plăcinta noastră, o aşezăm  pe raftul din mijloc al cuptorului bine încins la 170-180 grade C, pentru  45-60 de minute. Pentru a fi mai rumenă deasupra, o mai lăsăm 10 minute maxim.
S-a nimerit din nou bine, pentru un nou episod al emisiunii “Mereu în formă” , Ruxandra să-mi solicite o reţeta cu…  ciuperci !!! Şi ce să promovez şi eu , altceva decât o reţeta proprie…   ??? Să nu uit, savuraţi acest preparat alături de un pahar mare de iaurt !!! Hai cu feedback-ul , că e weekend acuşica…..
Cu prietenie, 
                     rdb

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu