vineri, 13 februarie 2015

Skordhalia. Episodul 8

Preparatul  pe care vi-l prezint azi, m-a sedus.  Mi-a plăcut din prima clipă, combinaţia de cartofi cu usturoi fiindu-mi desigur,  cunoscută. Dar, dacă la această simplă combinaţie adaugi zeamă de lamaie, ulei de măsline, puţină sare…   lucrurile încep să capete …un alt gust !  Am încercat sentimentul seducţiei faţa de acest preparat,  în urmă cu câţiva ani, invitat fiind la masă  în casa unor prieteni de origine greacă.

“Adică cum peşte cu piure de cartofi ???
  Poi stai niţel…  nu e piure…  
  Păi a piure arată….  
  O fi arătând dar nu e….  “

Şi într-adevăr nu e piure….  Se cheamă skorthalia (sau skordalia), cuvânt a cărui etimologie se alfa undeva prin limbile greacă şi italiană, şi care înseamnă într-o traducere simplă şi rudimentară, usturoi-usturoi. Românii din Dobrogea, cu rădăcini sud europene, îi spun scordolea. În cele ce urmează, o varianta de scordolea  uşor modificată pentru  gustul meu. Şi al echipei care s-a arătat încântată, şi nu numai ….  
Prietena Daliana mi-a marturisit ca nu a mai mancat niciodata cartofi cu lamaie...   N-o fi mancat, dar de buni ce-au fost, asa poze bune a facut...  ca de obicei !!!

Scordolea cu somon la grătar

Ingrediente:

1.            Cartofi 1.5 kg
2.            Usturoi 3-4 căţei
3.            Ulei de măsline
4.            Zeamă de lamaie
5.            Sare
6.            Smantana vegetala de gatit 50-100 ml











Cartofii se spală, se curată, se taie cuburi şi se fierb  în apă cu sare, ca pentru piureul obişnuit. Cu ustensila cunoscută de zdrobit, îi facem praf. Cu un tel obişnuit, sau cu un blender de mana, amestecăm şi omogenizăm încet-încet următoarele ingrediente: ulei de măsline, smantana vegetala, zeamă de lamaie, usturoiul zdrobit sau tocat. Asezonăm cu sare dacă mai este nevoie.
Simplu, nu ???
Este o excelentă garnitură pentru un peste la grătar, propun un file de somon, puţin stropit cu lămâie. Eventual câteva legume la grătar nu strică, adaugă culoare platoului şi un strop de savoare in plus, preparatului, sau cateva fire de sparanghel ... O frunza -doua de busuioc, o felie -doua de rosie uscata, pot constitui un decor minim, dar apetisant !
Cu prietenie,  

              rdb

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu